Oznaczenia pochodzenia i jakości żywności pomagają w zakupach – Kwadrans o wsi i rolnictwie z 19 września /AUDIO/


wrz 2025
Producenci i przetwórcy, którzy 6 i 7 września podczas Festiwalu Polskiej Żywności #KupujŚwiadomie prezentowali swoje wyroby na Stadionie Narodowym, dali odwiedzającym okazję do poznania szerokiej gamy polskich produktów spożywczych. Znaczna część wystawców posługuje się znakami i certyfikatami potwierdzającymi sposób wytwarzania, pochodzenie oraz jakość oferowanej żywności.
Wśród nich szczególne miejsce zajmuje znak „Produkt Polski” – biało-czerwona flaga, do stosowania którego zachęca Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Dyrektor generalny tej instytucji, Henryk Smolarz, podkreślił, że zgodnie z badaniami, jest to najbardziej rozpoznawalne oznaczenie świadczące o krajowym pochodzeniu produktu. Na drugim miejscu znajduje się zielony listek – unijny znak rolnictwa ekologicznego.Znak „Produkt Polski” informuje, że dany produkt rolno-spożywczy został wyprodukowany z krajowych surowców. W przypadku produktów przetworzonych dopuszcza się maksymalnie 25% składników importowanych, jeśli nie są one dostępne w Polsce.
Rozmówcy Andrzeja Ilczuka w audycji „Kwadrans o wsi i rolnictwie” podkreślają, że znaki i certyfikaty są ważnym drogowskazem dla konsumentów, którzy coraz częściej zwracają uwagę na jakość i pochodzenie żywności. Oznaczenia te to także forma promowania patriotyzmu gospodarczego – wybierając produkty rodzime, wspieramy krajowych producentów i lokalną gospodarkę.
W audycji o swoich produktach opowiadają:
– Piotr Stefaniuk z Sokarni Podlaskiej w Konstantynowie,
– Dorota Romaniuk, prowadząca wraz z mężem gospodarstwo ekologiczne Hajnówka Eco,
– Bartek Idczak z Lawendowej Osady w Przywidzu,
– Elżbieta Mielnicka z Małej Olejarni Eli w Białymstoku.




Program dla szkół
Ruszyła kolejna edycja programu dla szkół – unijnego działania, którego głównym celem jest kształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych wśród najmłodszych. Za jego realizację odpowiada Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.
Dostawy produktów rozpoczęły się 15 września. Szkoła podstawowa, która chce przystąpić do programu, może skorzystać z usług zatwierdzonego dostawcy, zawierając z nim umowę na dostawy owoców i warzyw lub mleka i jego przetworów.
Budżet programu dla szkół w bieżącym roku szkolnym wynosi 244,7 mln zł, w tym 106,6 mln zł z budżetu Unii Europejskiej i 138,1 mln zł z budżetu krajowego.
Audycji można wysłuchać tutaj: https://archiwum.radiopodlasie.pl/NEW/2025/09/19/kwadrans-o-wsi-i-rolnictwie-z-19-wrzesnia-2025-r-oznaczenia-pochodzenia-i-jakosci-zywnosci-pomagaja-w-zakupach/
0 komentarze